Kehityskeskustelu

Seurasin erään seitsemäsluokkalaisen pojan kanssa käytyä kehityskeskustelua viime viikolla. Keskustelussa olivat mukana pojan lisäksi sekä hänen äitinsä että isänsä, kaksi luokanvalvojaa (toisena Ville Salonen) ja minä. Alussa tunnelma oli hiukan painostava. Tuntui, että aikuisia oli liikaa. Luokanvalvojat heittelivät tiheään tahtiin kysymyksiä ja poika vastaili yksisanaisesti. “Millaista työskentely on ollut teidän luokalla?” “Ihan kivaa.” “Onko sinulla kavereita teidän luokalla?” “Joo.” “Miten opettajat kohtelee teitä luokkana?” “Ihan hyvin.” “Entäs sinua?” “Ei valittamista”.

Luokanvalvojilta vaaditaan sitkeyttä, jotta he saavat oppilaan todella kertomaan ajatuksiaan kehityskeskustelussa! Tässä tapauksessa kysymysten jatkuva heitteleminen auttoi. Vähitellen tunnelma vapautui ja oppilas alkoi kertomaan enemmän ajatuksiaan. Tämä kehityskeskustelu oli sikäli ihanteellinen, että oppilaan keskiarvo oli reilusti ysin päälle ja vanhemmat tuntuivat tukevan koulunkäyntiä esimerkillisesti. Tilanne on varmasti luokanvalvojan kannalta erilainen, jos vanhempia ei lapsensa koulunkäynti kiinnosta lainkaan puhumattakaan oppilaasta itsestään.

On hienoa, että kehityskeskustelussa pyritään asettamaan kaikille oppilaille joitain tavoitteita opiskelun suhteen. Jäin kuitenkin miettimään, millaisia täydellisyydentavoittelijoita systeemi ajaa niistä oppilaista, joilla koulu menee jo hyvin. Seuraamani kehityskeskustelun oppilaalla äidinkieli oli kahdeksan. Suhteettoman suuri osa keskustelusta pyöri sen ympärillä, miksi näin on ja mitä asialle voisi tehdä. Onneksi sentään keskustelun loppuun toinen luokanvalvojista totesi, että kahdeksan on oikein hyvä numero.

Advertisements

One Response to “Kehityskeskustelu”

  1. Heli Says:

    Oman kokemukseni mukaan kehityskeskusteluihin tulee niiden oppilaiden vanhemmat, joilla menee koulussa hyvin. Ne oppilaat ja vanhemmat, joita keskustelemaan toivoisi, pysyvät visusti poissa. Toisaalta näiden vanhempien kanssa jouduin olemaan yhteydessä harva se viikko lapsen ongelmien tähden.

    Norssissa kuulema kehityskeskustelusta opettaja saa pienen korvauksen. Toisin on kunnallisella puolella…ainakin siinä kunnassa, missä itse olin opettajana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: